Månedens svamp: Kæmpe-støvbold (Langermannia gigantea)

Alle Støvbolde blev i gamle dage kaldt Ulvefis, fordi man troede, at det var en Ulv, der havde feset, når man pludseligt så en brun støvsky lavt over jorden og ikke vidste, hvor den kom fra. Det var en af flere arter Støvbold, der revnede i toppen og med vindens hjælp slap sine sporer ud i luften. Den store svenske svampeforsker Elias Fries valgte at tage udgangspunkt i dette populære navn, da han navngav familien videnskabeligt: Lycoperdon (Ulvefis). Senere er familien splittet op i flere slægter, der så igen har ændret navn flere gange. MEN at Kæmpe støvbold’s gamle navn var Lycoperdon giganteum (Gigantisk ulvefis) synes jeg stadig er sjovt 😉 Den har i øvrigt også heddet Calvatia giganteum.
Den er, som alle andre Støvbolde, spiselig, så længe den er fast og har hvidt kød. Meget velkrydret kan den også anbefales, hvis man synes den svampede konsistens er lækker. 😉 Jeg selv synes dog, at den mere er en kulinarisk morsomhed/specialitet end en himmerigsmundfuld.
P.S.: Svampen bliver i dag ikke helt så kæmpe som for 100 år siden! Der meldes om frugtlegemer, der var så store at en 8-års dreng kunne gemme sig bag én!!!
Find selv billeder af den ved en Google-billedsøgning på dens videnskabelige navn.
P.P.S.: Det hedder Videnskabeligt navn og IKKE Latinsk navn, idet navnet ofte også indeholder græsk.

Hilsen Arne Jakobsen