SPISESVAMPETUR i DEJBJERG PLANTAGE 24.september 2017

Svampetur efter spisesvampe

På søndag den 24. september inviterer svampeforeningen Æ Skurrehat sammen med Danmarks Naturfredningsforening på svampetur i Dejbjerg Plantage. Deltagerne møder kl. 13 på parkeringspladsen ved Bundsbæk Mølle, og herfra går turen videre til plantagen, hvor vi går tre – fire km. Turen ledes af svampeeksperten Benny Christensen fra Svampeforeningen og tidligere naturvejleder ved Ringkøbing Skjern Museum Tage Madsen, og deltagerne kommer først og fremmest til at arbejde med de ret få gode spisesvampe, vi kan finde i plantagerne i Vestjylland. Det er gratis at deltage for medlemmer af foreningerne, mens øvrige deltagere må betale et gebyr. Turen tager godt to timer, og det har regnet så meget i den seneste tid, at praktisk/vandtæt fodtøj anbefales, hvis ikke man ønsker at få våde sokker.

I år har svampesæsonen været god med masser kantareller, hvor rigelige mængder af regn tidligt på sæsonen har givet svampene fine betingelser, og vi kan stadig finde kantareller. Rørhattene har der imod været mere beskedne med kun få fund af Karl Johan/spiselig rørhat. En prøvetur i Dejbjerg plantage gav dog ikke nogen af denne art, men enkelte eksemplarer af Brunstokket rørhat, som er en god spisesvamp. Sammen med rørhattene kan vi forhåbentlig også finde kantareller og tragtkantareller, og pigsvampe er også fremme, så der er gode muligheder for at få set de vigtigste arter af spisesvampe på turen.

Vi kigger også efter de svampearter, der ikke skal i kurven, og deltagerne får måske mulighed for at se eksemplarer af de dødeligt giftige grøn– og snehvid fluesvamp – begge er fundet i plantagen, men de er ikke særligt almindelige. Der er også svampe, der bare er kønne – de betegnes ofte som værdiløse i relation til spisesvampene. Og så er der nogle, som kan være ubehagelige at få med i svamperetten, som også bliver taget under behandling, så deltagerne skulle blive bedre rustet til at lave svampetur på egen hånd.

Turen følges op af en Svampedag på Bundsbæk Mølle mandag den 16. oktober i efterårsferien, hvor medlemmer af svampeforeningen laver forskellige svamperetter og byder på smagsprøver i museets kaffestue.

Venlig hilsen

Tage Madsen tlf. 97371831 / 23641406

Æ Skurrehat, vestjysk lokalafdeling af Svampeforeningen